Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znajome, ale czy znane? ► Kakao
28-10-2013, 13:05:05
Post: #1
Znajome, ale czy znane? ► Kakao
KAKAO (KAKAOWIEC WŁAŚCIWY)
Theobroma cacao

Kiedy hiszpańscy konkwistadorzy pod wodzą Hernana Corteza podbijali Meksyk, a działo się to w roku 1519, nie zdawali sobie sprawy z tego, że jedną z największych zdobyczy ich wyprawy będzie ziarno kakaowe. Jak je uprawiać, przerabiać i stosować nauczyli się od rdzennych mieszkańców Ameryki - indiańskich szczepów Azteków i Majów. Bo choć ojczyzną kakaowca są wilgotne dżungle i dorzecza Amazonki i Orinoko, rozpowszechnił się on dopiero po przeniesieniu do Meksyku i Ameryki Środkowej, gdzie był uprawiany w cienistych ogrodach Indian.

Aztekowie i Majowie z tłustych aromatycznych nasion kakaowca sporządzali smakołyk zbliżony do późniejszej czekolady, z suszonych i zmielonych robili pieniący się, lekko pobudzający i odżywczy napój.

Napój ten prócz proszku kakaowego i wody zawierał mąkę kukurydzianą lub z manioku, wonne kwiaty i korzenie, a czasem miód. Cenioną potrawą było ziarno gotowane wraz z korzennikiem, czyli jagodami angielskiego ziela, i wanilią. Do dziś kuchnia Ameryki Łacińskiej słynie z pikantnych kakaowych sosów, podawanych do mięs i szparagów.

Do Polski kakao trafiło w XVII wieku z Francji, za czasów panowania ostatniego Sasa.

Kakaowiec właściwy jest niewysokim, wiecznie zielonym drzewem o drobnych kwiatkach, wyrastających bezpośrednio z pnia lub z grubszych gałęzi. Zjawisko to określane jest mianem kauliflorii. Owoce żółte lub pomarańczowe przypominają kształtem ogórki, a te drobniejsze ważą około pół kilograma. W tak uformowanej skorupie, wyścielonej aromatycznym, czerwonym miąższem mieści się od 30 do 60 nasion owalnych lub kulistych. Nasiona zawierają bardzo cenny składnik - alkaloid teobrominę, która regeneruje organizm po dużych wysiłkach fizycznych i umysłowych. Jest w ziarnie do 60% tłuszczu, 12-15% białek, 6,5-10% skrobi, 3,2-6% garbników, około 3% celulozy, 1,5% pentazyny, do 2,5% kwasów, 4-6% wody, są także sole potasu i fosforu.

Wróćmy jednak jeszcze do teobrominy, pozyskiwanej z łupin nasion. Alkaloid ten znany jest w lecznictwie jako środek pobudzający czynności serca, rozszerzający naczynia wieńcowe, pobudzający ośrodkowy układ nerwowy, dobroczynnie wpływający na oskrzela, moczopędny. Z teobrominy produkuje się leki o nazwie: Teminal, Teowern, Teodinit, Tepalusal, Ingeksin, w Polsce zaś -Emphysal, Theopaverin, Theoserpin.

Masło kakaowe ma szerokie zastosowanie w farmacji, kosmetyce i cukiernictwie, zaś proszek, czyli kakao, jest podstawą napoju o tej samej nazwie - napoju najpożywniejszego, o znakomitych walorach smakowych. A czekolada? W czasie II wojny światowej otrzymywali ją żołnierze, głównie spadochroniarze, biorą ją na wyprawy alpiniści jako lekki, wysokokaloryczny pokarm.
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Znajome, ale czy znane? ► Kakao - Haniel - 28-10-2013 13:05:05

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Znajome, ale czy znane? ► Kawa Haniel 3 6.495 02-11-2013 23:22:39
Ostatni post: Boji
  Znajome, ale czy znane? ► Herbata Haniel 0 4.843 28-10-2013 12:56:23
Ostatni post: Haniel