Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciasteczka z niebieskim serem, świeżymi figami i orzechami pekan
09-11-2017, 12:39:17
Post: #1
Ciasteczka z niebieskim serem, świeżymi figami i orzechami pekan
1 opakowanie ciasta francuskiego (600-800 g), najlepiej na bazie masła, rozmrożone przez noc w lodowce,
200 g sera roquefort albo danablu
10 świeżych fig
kiść czerwonych winogron bez pestek
50 g orzechów pekan
1 rozmącone jajko
sól, pieprz, tymianek
trochę miodu do skropienia

Instrukcja:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
2. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na paski o szerokości około 8 cm i długości opakowania ciasta
3. Umieszczamy prostokąty ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w odstępie około 2 cm i wycinamy ostrym nożem ramkę około 1 cm od brzegu każdego prostokąta. Bardzo ważne: tniemy tylko do polowy grubości ciasta, nie aż do papieru.
4. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ramkę prostokąta solą i pieprzem.
5. Wkładamy do pieca na częściowe pieczenie na około 15 minut: ‘ramka’ prostokątów się podniesie i stworzy ścianki ciasta.
6. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: kroimy ser albo kruszymy go na duże kawałki, kroimy figi na ćwiartki i winogrona na połówki.
7. Wyjmujemy z pieca prostokąty ciasta upieczone do połowy, układamy na każdym wzdłuż ser i na nim owoce i grubo zmielone orzechy. Posypujemy sola, pieprzem i tymiankiem. Wkładamy znów do pieca na 175 stopni i pieczemy dalej około 15 minut.
8. wyjmujemy z pieca, kiedy ciasto ma zloty kolor i ser jest całkiem stopiony, a owoce częściowo upieczone. Skrapiamy lekko miodem i podajemy.

Nie zgadzam się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć
Evelyn Beatrice Hall
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz