"Geomancja dla początkujących" Richard Webster - Rozdajemy książki
Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!
Pytaj i odpowiadaj - zapraszamy na nasz nowy serwis - dołącz do nas już dziś!
|
Anielska Literatura
|
|
01-06-2010, 06:54:42
|
|||
|
|||
|
Anielska Literatura
Był już temat o książkach, gdzie bohaterem są Dzieci Nocy, pomyślałąm wiec, ze pora na taki, gdzie bohaterem są anioły.
Osobiście uwielbiam ksiażki z aniołem w tle i chętnie siegnę po tytuły, których nie znam. Moze w tym miejscu podzielimy się tytułami ksiażek o aniołach oraz tych o pracy z aniołami. U mnie nr 1 jest "Siewca Wiatru" Maji Lidii Kossakowskiej I tu krótka recenzja ze strony http://www.empik.com/siewca-wiatru-maja-...,ksiazka-p Bóg umarł - stwierdził filozof. A może odszedł? - zapytała pisarka. I postawiła BezPańskie anielskie zastępy w obliczu Armagedonu. To drugie wydanie książki, w polskiej angelologicznej fantastyce prekursorskiej i już klasycznej. Zawiera opowiadania z "anielskiej serii”, pisanej przez Kossakowską na przestrzeni lat 2000-2003. Jej anioły są niepokojąco ludzkie. Palą, piją, piorą się po pyskach, bywają w burdelach, mają niewyparzone gęby, cierpią "na samotność”, są po naszemu pazerne. Jak zauważył recenzent Elkandera: autorka pokazuje, do jakich rzeczy zdolny jest człowiek, który sięgnął po władzę. A fakt, że za przykład służą archaniołowie - aniołowie szczególnie umiłowani przez Boga - świadczy, że stoczyć może się nawet najszlachetniejszy... A wszystko dlatego, że Pan, stwarzając świat, zapowiedział ostateczną walkę ze Złym. Nikt oprócz Niego nie wie kiedy przyjdzie czas. A Pan odszedł. Archaniołowie utrzymują Jego nieobecność w tajemnicy. Czy nie zniszczy ich władza? Czy zdołają ocalić dzieło Pana i siebie samych przed Antykreatorem? Jak walczyć z Siewcą Wiatru bez Pana, gdy Abbadon, wybrany i wskrzeszony Anioł Zagłady, bez Jego dotknięcia jest bezradny.. Nie ma już wybranych i odrzuconych, Niebios i Otchłani. Jest tylko Dzieło Pana i Antykreator, Siewca Wiatru, nicość i pustka... I cień. Coraz bliżej... Kolejne pozycje to "Zbieracz Burz" tejże autorki, będący kontynuacją "Siewcy Wiatru" oraz "Obrońcy Królestwa" i "Żarna Niebios" - cykl opowiadań gdzie spotykamy się z bohaterami 'Siewcy Wiatru" ....................................................... Kolejne miejce na mojej liście ulubionych książek z aniołem w rolach głównych to cykl o Kłamcy Jakuba Ćwieka. Tu co prawda głównym bohaterem jest germański bóg Loki, ale jest on blisko zwiazanych z Archaniołami i innymi skrzydlatymi. Archanioł Gabriel, Archanioł Michał i Loki tworzą tu ciekawe trio. I zamiast recenzji kilka cytatów z książki: "Michał raz jeszcze zbliżył płonący miecz do torsu wisielca. – Tym razem wypal coś dłuższego – poradził Loki, oglądając czarne ślady na piersi demona układające się w imiona egzorcystów. – Na przykład Konstantynopol albo Już nigdy nie będę próbował spiskować z szatanem przeciwko armii Nieba, tak mi dopomóż Bóg. A najlepiej i jedno i drugie. – Ale po co o robimy? – zapytał archanioł. – Przecież on i tak nie umie czytać. – Słusznie – zgodził się Kłamca. – Napisz mu więc alfabet. A przy każdej literze narysuj przykład. Przy A wytnij mu jego gębę, tak łatwo zapamięta, przy B... – Bałwana? – podpowiedział Michał. – Nie, coś ty?! Przecież on z Persji jest, śniegu na oczy nie widział. Może lepiej banana, albo od razu całą kiść, żeby z księżycem nie pomylił. " "– Gotów? – A jeśli powiem, że nie? – Nie warto (...). Mam zabawną puentę na każdą okazję " "Loki stanął na palce i pocałował Gabriela. – Aniołku, nie rób scen. Jak możesz być tak małostkowy? – Jeszcze raz mnie pocałujesz – Gabriel ze wstrętem wytarł policzek – a zobaczysz, dlaczego zwą mnie posłańcem śmierci. " Ładne dziewczyny są jak wybory prezydenckie. Nieustanna walka między republikańską głową a demokratyczną dupą. " ................................................................ |
|||
|
08-06-2010, 16:31:22
|
|||
|
|||
|
RE: Anielska Literatura
Ja z aniołkami czytałam tylko "Tam gdzie spadają anioły" Doroty Terakowskiej, ale to dawno było
![]() coś niecoś o tej książce: http://www.terakowska.art.pl/recenzje/angel3.htm |
|||
|
15-07-2011, 08:42:16
|
|||
|
|||
|
"Tam gdzie spadają anioły"- piękna książka. Wywarła na mnie duże wrażenie. Tak bardzo,że poleciłam ją mojej córce i też jej się spodobała.
Druga książka: Coelho Paulo "Walkirie" Kiedy myślisz o Walkiriach, pomyśl o odwadze. Jak wiele potrzeba odwagi, by zajrzeć w głąb siebie? Jak mocno trzeba uwierzyć, by rozum i serce mogły się pojednać? Jak odróżnić prawdziwą miłość od zauroczenia? W poszukiwaniu swojego anioła Paulo wyrusza z żoną w podróż po pustyni Mojave. Droga okazuje się wyboista i usiana kolejnymi, coraz trudniejszymi pytaniami. |
|||
|
15-07-2011, 09:34:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2011 09:35:01 przez Fei.)
|
|||
|
|||
(15-07-2011 08:42:16)kalinosia napisał(a): "Tam gdzie spadają anioły"- piękna książka. Wywarła na mnie duże wrażenie. Tak bardzo,że poleciłam ją mojej córce i też jej się spodobała. Mnie też się spodobała... pamiętam, że później zaczęłam szukać po internecie różnych rzeczy o Aniołach... ale wówczas jeszcze nic ciekawego nie można było znaleźć... nie to co teraz
|
|||
|
15-07-2011, 12:37:37
|
|||
|
|||
|
Jeśli chodzi o książkę "Siewca Wiatru" Maji Lidii Kossakowskiej to każdy zainteresowany może ją znaleźć na naszym chomiku w dziale z audiobookami
![]() Hasło do tego folderu to dokładna nazwa chomika
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Anielska pomoc - pozwól na nią | Aga | 2 | 639 |
16-01-2012 10:22:28 Ostatni post: monia77 |
|
| Wyrocznia Anielska na Nowy Rok 2011 | Obcy | 0 | 309 |