Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANYŻ
09-10-2013, 21:05:20
Post: #1
ANYŻ
ANYŻ
Pimpinella anisum

Anyż, zwany także biedrzeńcem, jest jednoroczną rośliną z rodziny baldaszkowatych. Przypuszcza się, że pochodzi ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego. Rośliny tej w stanie dzikim dziś nie spotykamy. Jest natomiast uprawiana dość powszechnie m. in. w Hiszpanii, Francji, Polsce, Turcji, Włoszech, Bułgarii i Rumunii, a także w Indiach, Chinach, Japonii, Afryce Północnej, Meksyku, Argentynie, Rosji i Azji Środkowej.

Nas interesują owoce anyżu zawierające: znaczne ilości olejku eterycznego - od 1,5 do 3,5%, związków tłuszczowych do 30% oraz węglowodany i związki białkowe. Owoce anyżu znane są ze swego przyjemnego zapachu i słodkawokorzennego smaku.

Anyż dorasta do 60 cm wysokości, jego łodygi są obłe, sztywne, pokryte krótkimi włoskami, górą rozgałęzione. Liście dolne są osadzone na długich ogonkach, grubo ząbkowane, liście górne - pierzaste. Kwiaty, pojawiające się w lipcu, są białe, drobne, zebrane w baldachy, obcopylne. Owocem jest rozłupnia jajowata lub gruszkowata, nieco owłosiona.

Największe znaczenie ma pozyskiwany z nasion olejek eteryczny, który jest przezroczystą cieczą, zawierającą 80-90% anetolu, do 10% metylochawikolu, keton anyżowy i kwas anyżowy. Olejek anyżowy jest stosowany do sporządzania kropli działających wykrztuśnie, zalecanych przy nieżytach oskrzeli i uporczywym kaszlu.

Owoce anyżu wchodzą w skład leków wykrztuśnych i przeczyszczających, a tłustym olejem anyżowym smarujemy ciało, by uniknąć ukąszeń owadów. Nie lubią go także kleszcze i pchły.

W kosmetyce znane są anyżowe wody toaletowe, proszki i pasty do zębów, a w przemyśle spożywczym i cukierniczym anyż jest wykorzystywany do produkcji ciasteczek i cukierków oraz wódek i likierów.


[Obrazek: 2zxmsy9.jpg]
Zacytuj ten post w odpowiedzi



09-10-2013, 21:10:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2013 21:12:20 przez Fau.)
Post: #2
RE: ANYŻ
Cukierki anyżkowe tak, tak :) jednak nie każdemu ten smak/ zapach pasuje, jest dość charakterystyczny.

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz