Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ESTRAGON - BYLICA ESTRAGON
09-10-2013, 22:37:43
Post: #1
ESTRAGON - BYLICA ESTRAGON
ESTRAGON - BYLICA ESTRAGON
Artemisia dracunculus

Należy do rodziny złożonych, jest wysoką rośliną wieloletnią. Łodygę ma rozgałęzioną, liście lancetowate do 6 cm długości. Kwiatki są niepozorne, zebrane w szczytową wiechę, białe w żółtej okrywie. Część podziemna to silnie zdrewniałe kłącze z licznymi rozłogami. Cała roślina jest aromatyczna.

Pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniła się po Europie, Azji i Ameryce, gdzie uprawia się kilka jej odmian. Jest rozmnażana przez podział roślin i z nasion. Lubi słońce i żyzną glebę. W ogródku może rosnąć przez 5 lat na tym samym miejscu. Na zimę trzeba ją nisko przyciąć, aby na wiosnę uzyskać dużo młodych pędów.

Ziele ścina się przed kwitnieniem to znaczy do sierpnia, szybko suszy i, jak wszystkie aromatyczne rośliny, przechowuje w całości w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach. Rozdrabniamy ziele bezpośrednio przed użyciem.

Świeże liście estragonu zawierają olejek eteryczny, enzymy, garbniki i gorycze, witaminy oraz znaczne ilości związków mineralnych, a także jod, co zasługuje obecnie na specjalne podkreślenie.

Estragon przyspiesza trawienie, wzmacnia apetyt, ale nade wszystko poprawia smak potraw. Szczególnie jest ceniony w diecie bezsolnej. Używany był od niepamiętnych czasów do wykwintnych dań z dziczyzny, baraniny, białych mięs i cielęciny oraz do wyrobu estragonowych octów i musztardy, ziołowego masła i marynat. Bywa również składnikiem mieszanek ziołowych, zalecanych w kuracjach wzmacniających, działa przeciwmiażdżycowo i moczopędnie.

Estragon można z powodzeniem uprawiać w ogródku lub doniczce i używać świeżą roślinę, pamiętając, że w czasie suszenia traci wiele na aromacie oraz witaminy i inne cenne składniki. Dla potrzeb rodziny wystarczy jedna roślina.

Estragon jest szczególnie ceniony w kuchniach: francuskiej, amerykańskiej i armeńskiej.
[Obrazek: estragon_03.jpg]
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz