Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LAWENDA
11-10-2013, 00:21:55
Post: #1
LAWENDA
LAWENDA
Lavandula

Pochodzi z rodziny wargowych, do której należy około 48 gatunków krzewów i półkrzewów, spotykanych w Europie Południowej i Azji.

Lawenda wąskolistna (jest również szerokolistna) ma równowąskie o podwiniętych brzegach wiecznie zielone liście. Kwiaty są nieduże, pachnące, zebrane w nibyokółki osadzone na szczycie łodygi, ciemnoniebieskie, błękitne lub liliowe. Kwitnie od czerwca do sierpnia.

Lawenda jest rośliną uprawianą. W optymalnych warunkach żyje 15-20 lat.

W krajach śródziemnomorskich była znana jako roślina lecznicza już od wieku XII, mająca właściwości żółciopędne, aseptyczne, pobudzające, cucące przy omdleniach, bezsenności, drgawkach, nadmiernym biciu serca i nieżytach żołądka. Do dziś medycyna ludowa stosuje wywary z kwiatów lawendy jako środek aseptyczny i przeciwskurczowy.

Zasuszone kwiaty wkłada się do bielizny pościelowej, aby pięknie pachniała, i do szaf z ubraniami - przeciw molom. Spirytusowe nalewki są używane do wcierań w bólach mięśniowych, stawowych i zapaleniu korzonków nerwowych, a olejkiem lawendowym -występującym w całej roślinie - naciera się miejsca stłuczone i dotknięte paraliżem, zwichnięte stawy, oraz podaje się jako środek uspokajający w razie newralgii. W niektórych krajach bałkańskich olejek lawendowy jest stosowany w stomatologii, do inhalacji nosa, górnych i dolnych dróg oddechowych. Olejek lawendowy jest używany w kosmetyce oraz do wyrobu lakierów do porcelany.

Olejek lawendowy pozyskiwany z kwiatów zawiera cyneol, geraniol, linalol i in. Roztwór olejku przyspiesza gojenie się ran.

[Obrazek: lawenda_Hidcote_2.jpg]
Zacytuj ten post w odpowiedzi



Odpowiedz