Wróżymy tylko osobom pełnoletnim - REGULAMIN PRÓŚB O WRÓŻBĘ - Kliknij i przeczytaj koniecznie!

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
27-10-2015, 19:44:44
Post: #1
Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
Antynowotworowa Nieszpułka,
Miszpelnik Japoński
(Eriobotrya Japonica)

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQGngRsNtry0KIzCJ59_zp...h4y8q4Nz3s] [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcTv6Bk_yk1Zh8HSmWNGZ3g...s6tUv7MV2g] [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcSl8MXCWedA7xvZw0SdZxq...2hFE0pFLGl] [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcR-xjDSQU_OiwmV7DeB1Ij...8lTUdJVPb_] [Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcRe6sl3YukScM85ha-IuMp...-44sQIJGMB]

Aktualnie mam "po uszy" roboty z tym wspanialym owocem [Obrazek: c20c195174.gif]
Mam nazbierane prawie piec kilo.
Bedzie sok i konfiturka ! [Obrazek: oki.gif]

Nieszpulki to drzewa owocowe uprawiane od co najmniej 3.000 lat.
W Polsce sa sadzone raczej jako ciekawostka ogrodnicza.

Nieszpulka to drzewo w sam raz dla osób ceniacych nietypowe rosliny.
Pieknie kwitnie, a jej owoce maja oryginalny wyglad i smak.

Roslina ta jest ciernistym krzewem lub niskim drzewem o zielonych,
dlugich (do 14 cm), od spodu miekko omszonych lisciach.
Kwitnie pózno - dopiero pod koniec maja lub na poczatku czerwca,
a jej 5-centymetrowe biale kwiaty sa niezwykle dekoracyjne.
Powstaja z nich okragle lub lekko gruszkowate owoce
z okazalymi dzialkami kielicha i glebokim znamieniem na wierzcholku.

W badaniach potwierdzono, ze owoce nieszpulek zawieraja naturalne antyoksydanty,
które zapobiegaja nowotworom.
(Informacje te zostaly opublikowane przez
Zagreb University (Chorwacja) oraz Ataturk University (Turcja,
w Jurnal of Botany and Food Quality (80, 86-90, 2012 r.).
Poza tym nieszpulki maja duzo skladników mineralnych.
Jednoczesnie jest w nich malo cukru i duzo witamin, potasu, wapnia, fosforu.
W 100 g owoców nieszpulki znajduje sie 11,5-15 mg witaminy C,
czyli wiecej niz np. w jablkach i bananach (po 7 mg).
Mniej jednak niz np. w papryce (107 mg), czy czarnych porzeczkach (177 mg).

Nieszpulka zwyczajna, zwana tez jadalna (Mespilus germanica), dzis niemal nieznana,
dawniej byla bardzo popularna, zwlaszcza w Niemczech i na Wyspach Brytyjskich.
Pochodzi z poludniowej czesci Europy i Azji.
Nieszpulka pojawila sie w zachodniej Europie dopiero w 1784 roku,
w paryskim ogrodzie narodowym, dokad to przemycono ja z Kantonu.
Pochodzi z Japonii; potem stal sie popularny w Azji, nastepnie na Kaukazie.
Po pojawieniu sie na Balkanach nieszpulka zdziczala i do dzis jest tam powszechnie spotykana.

W sredniowieczu nieszpulka byla ulubionym owocem, byla duza, bez pestek, bardzo smaczna.
Powracajace zainteresowanie dzikimi owocami ponownie zwrocilo uwage na nieszpulke.

W Anglii przegryzano owoce nieszpulki, popijajac porto,
w sredniowiecznym Orleanie gotowano z nich wykwintna marmolade cotignac,
która sluzyla jako dyplomatyczny poczestunek.

Owocem tym delektowali sie juz starozytni Rzymianie,
Wykwintna marmolade z nieszpulki jadano na królewskich dworach antycznego Wschodu
i sredniowiecznej Europy.

w drugiej czesci podam przepisy, co mozna robic z tego owocu. [Obrazek: th_cooking.gif]

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi



27-10-2015, 20:20:31
Post: #2
RE: Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
szkoda, że mieszkasz tak daleko... :(
bo z miłą chęcią bym poprosiła o słoiczek dobrodziejstwa [Obrazek: drooling-303313_640.png]

Najważniejsza rzecz to trzymać się i wciąż szukać, szukać twórczych dróg, szukać samotności, szukać czasu na bycie i działanie, szukać sensu istnienia; trzeba trwać, bo dzika natura daje obietnice, że po zimie zawsze nadchodzi wiosna.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-10-2015, 13:25:37
Post: #3
RE: Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
Strix, sama wiesz, ze marzenia sie przeciez spelniaja - wiec - kto wie ... [Obrazek: k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,07_NV_orig.gif]

[Obrazek: k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,02_4i_orig.gif]

W czasie, kiedy pod koniec roku zaczynaja sie przymrozki, to jest godzina nieszpulki.
Tak jak i glog, owoce te podobne do malych gruszek, musza najpierw zmarznac, zeby byly smaczniejsze.
Po udanych zbiorach nalezy je przechowywac w chlodnym miejscu, poniewaz szybko sie psuja.
Sztuka jedzenia tych owoców polega na tym, aby paznokciami oderwac „czupryne",
a nastepnie wyssac zawarty w owocu miazsz.
Pestki utrudniaja nam to zadanie, one stanowia duza czesc tego owocu,
ale po wypluciu ich pozostaly miazsz smakuje wspaniale.
Cytat:Problem z nieszpułką to … jak ją jeść.
Jej owoce wymagają specjalnej obróbki, zanim trafią na stół.
Owoce nieszpułek dojrzewają bowiem dopiero po zerwaniu z drzew.

Aby zjeść nieszpułki na surowo trzeba:

Zerwać ładne, nieuszkodzone owoce (przed lub po lekkim przymrozku) – we wrześniu lub październiku.
Zamoczyć same ogonki w rozworze wody z solą (to domowy sposób gospodyń angielskich, znany już w XIX w.).
Ułożyć owoce na tacy, tak by się nie dotykały, najlepiej ogonkami do góry (jak na rysunku poniżej).
Najlepsze są tace drewniane, emaliowane, plastikowe.
Wstawić do chłodnego i suchego pomieszczenia, np. piwnicy. Temperatura może wynosić w granicach 1-15 stopni Celsjusza.
Można też trzymać nieszpułki w lodówce.
Najlepsze są z tzw. komorą zero przeznaczoną do długiego przechowywania owoców i warzyw.
Po 2-4 tygodniach owoce nieszpułki brązowieją i stają się miękkie. To znak, że nadają już do jedzenia na surowo.
Zjada się środek owoców, odrzucając skórkę. Miąższu można też używać np. jako sosu do deserów, czy do koktajlów.

[Obrazek: owoce-nieszpulki-jak-jesc.jpg?resize=640%2C433]

http://niepodlewam.pl/owoce-nieszpulki-jak-jesc-na-surowo/




[Obrazek: nieszpulka.jpg]

Jedzenie owoców nieszpulki jest po prostu zdrowe.

Owoce nieszpulki doskonale nadaja sie jako nadzienie do pieczonego drobiu zamiast jablek.

Konfitura z nieszpulki

1200 g owoców nieszpulki
1 lyzeczka startego imbiru
½ lyzeczki mielonego cynamonu
otarta skórka z jednej cytryny
1 kg cukru zelujacego

Dojrzale owoce umyc i pokroic na polówki. Usunac nasiona.
Zalac woda, dodac imbir, cynamon oraz skórke cytrynowa i ugotowac do miekkosci.
Przetrzec przez sito. Mus wymieszac z cukrem i gotowac przez 2 minuty.
Gorace konfitury przekladac do sloików i zakrecic.

Galaretka nieszpulkowa z pomarancza

½ litra soku z nieszpulki (uzyskanego w sokowirówce)
¼ litra soku pomaranczowego
otarta skórka z jednej pomaranczy
500 g cukru zelujacego 2:1

Wymieszac wszystkie skladniki i doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac.
Gotowac przez 2 minuty, po czym goraca galaretke przelac do sloików i zamknac je.

Nieszpulka w occie

1 kg dojrzalych, ale nieulegnietych owoców nieszpulki
gozdziki
cynamon
otarta skórka z cytryny
300ml wody
300g cukru
200ml octu 10%

Zagotowac wode z cukrem i przyprawami.
Do wrzacego syropu dodac umyte uprzednio cale owoce i gotowac powoli przez ok. 8 minut.
Dolac ocet i ponownie doprowadzic krótko do wrzenia.
Przelozyc owoce do sloików, uzupelnic zalewa, zakrecic i pasteryzowac przez 20 minut.

[Obrazek: 0_58d45_b9fbe53d_M.png][Obrazek: 0_58d45_b9fbe53d_M.png]


Sw.Hildegarda von Bingen zaleca sproszkowany korzen nieszpulki:
...przed jedzeniem i po, a takze przed noca oraz kiedy masz goraczke pij czesto (sproszkowany korzen)
z cieplym winem, wyleczy on dreszcze i goraczke (H. z B.)
Wiedza otym, ze: „cala sila tego drzewa znajduje sie wowocach"
dotarla do nas za pomoca jasnowidzenia z woli Boskiej jakie miala Sw. Hildegarda von Bingen.

ZDROWA I SMAKOWITA

Owoców i herbatek z mlodych lisci uzywano jako srodków regulujacych prace jelit,
czyszczacych krew i dzialajacych moczopednie, a takze leczacych zapalenie jamy ustnej i gardla.
Lisci - poniewaz zawieraja sporo garbnikow, stosowano na klopoty z jelitami.
(uzywano takze do garbowania skor)
a niedojrzalych owocow dodawano do klarowania moszczu przy wyrobie wina, cydru i gruszecznika ("perry") -
taki dodatek znacznie przedluzal trwalosc typowo sezonowych trunków.

W kuchni z nieszpulki robi sie mus, marmolady, dzemy i galaretki,
gdyz jej owoce maja duzo pektyn i dobrze "zeluja", a takze wina, likiery i nalewki.
Ciekawy w smaku jest takze kompot z nieszpulki - bierze sie dosc twarde owoce pokrojone na polówki;
z przejrzalych i miekkich trzeba najpierw usunac skórke, co nie jest przyjemnym zajeciem.
Na przetwory mozna uzyc samej nieszpulki lub dorzucic cos o wyrazistszym smaku -
sliwki, czarny bez, jablka, pigwy, jarzebine, roze, przygotowany wczesniej przetwór z wisni -
mozliwosci jest wiele, warto eksperymentowac.
Owoce zbiera sie po pierwszych przymrozkach, gdy jeszcze sa dosc twarde i "nierozklapciale",
ale jednak juz troche slodsze, nie tak cierpkie w smaku.
Gdy jemy owoce wprost z krzewu, najlepiej oderwac ich nasade i wyssac miekki,
budyniowaty miazsz, odrzucajac twarda, szorstka, brazowa skórke.
Jesli zbieramy nieszpulki na przetwory, musza zwykle w domu jeszcze troche polezec,
"ulegnac sie" - zbrazowiec, nadgnic, az bedzie w nich dostatecznie duzo cukru, a mniej kwasów organicznych.

WYTWORNY DZEM Z NIESZPULKI

1 kg owoców nieszpulki, 35 dag cukru, cynamon
Owoce nieszpulki pozbawiamy kielichow i gotujemy w malej ilosci wody.
Rozgotowane owoce przecieramy przez sito (odchodzi wtedy skorka i duze, bardzo twarde orzeszkowate pestki).
Dodajemy cukru (w proporcji 1:3) i cynamonu do smaku, po czym gotujemy ponownie w malej ilosci wody,
od czasu do czasu mieszajac, bo moze przywierac lub "wyskakiwac" z garnka.
Wrzacy mus (gdy nabierze konsystencji powidel) przekladamy do przelanych wrzatkiem sloików typu twist i zamykamy na goraco.

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,13735799,Nieszpulka___sredniowieczny_przysmak.html

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-10-2015, 13:35:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2015 13:35:41 przez Mikesz.)
Post: #4
RE: Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
A czy nasz popularny polski czosnek, cebula, polskie czerwone buraki, brokuły czy siemię lniane - są gorsze ... ? ( pod względem właściwości i wpływu na zdrowie ).
Także mają silne działanie antynowotworowe, antybakteryje, antywiusowe i wzmacniające cały organizm.

Mikesz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-10-2015, 16:40:32
Post: #5
RE: Nieszpułka zwyczajna - antynowotworowy owoc
Mikesz, [Obrazek: c20c195174.gif]
W Polsce Nieszpulka, w Niemczech Mispel -
to sa owoce ktore od dawien dawna rosna ... Sa poprostu - zapomniane ...
Podobnie jak Pigwa czy Pigwowiec. Wiele "zapomnianych" owocow,
ktore byly z przyjemnoscia kosztowane przez naszych przodkow - teraz wraca do lask.

Czy kiedys myslales by kupowac make czy tez pieczywo orkiszowe ?
A przeciez jest to najstarsza odmiana pszenicy - tyle ze nie zdegenerowana ;)

Mnie ucieszylo niezmiernie, gdy spotkalam krzew nieszpulki :)
Pycha :)

To ludzie, a nie podróże statkiem, przyprawiają mnie o chorobę morską.
Ale obawiam się, że nauka jeszcze nie znalazła lekarstwa na tę dolegliwość.

Umberto Eco
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz